Inleiding tot metalen bekleding

DE metalen bekleding is een steeds populairdere buitenbekledingsoplossing voor gebouwen, zowel residentieel, commercieel als industrieel. Het biedt effectieve bescherming tegen slecht weer en verleidt ook met zijn moderne en verfijnde esthetiek. In dit artikel bieden wij u een compleet overzicht van metalen bekleding, de technische kenmerken, de voor- en nadelen ervan en de verschillende opties die op de markt beschikbaar zijn.

Wat is metalen bekleding?

DE metalen bekleding is een buitenmuurbekleding gemaakt van panelen of platen van gegalvaniseerd staal, aluminium of andere metalen. Het kan op elk type nieuwbouw of renovatie worden geïnstalleerd en helpt de thermische en geluidsisolatie van het gebouw te verbeteren en tegelijkertijd de structuur te beschermen tegen klimatologische (regen, wind, sneeuw) en biologische (houtetende insecten) aanvallen. Dankzij de grote verscheidenheid aan afwerkingen (gelakt, geanodiseerd) en texturen (glad of gegolfd) biedt metalen bekleding bovendien een breed scala aan esthetische opties die geschikt zijn voor alle architecturale stijlen.

Lire également :  5 Prachtige Kamerplanten: Creëer een Thuisjungle in Je Eigen Woonruimte

Waarom kiezen voor metalen bekleding?

De keuze van een metalen bekleding voor een gebouw is gebaseerd op verschillende criteria, waaronder:

  • Duurzaamheid: de materialen die worden gebruikt voor de vervaardiging van metalen bekledingen (gegalvaniseerd staal, aluminium) staan ​​bekend om hun lange levensduur en weerstand tegen corrosie. Zo garanderen ze jarenlang een effectieve bescherming van het gebouw.
  • Het interview: metalen bekleding is gemakkelijk te onderhouden en vereist doorgaans slechts een jaarlijkse reiniging met zeepsop om hem er als nieuw uit te laten zien. Bovendien is het bestand tegen UV- en temperatuurschommelingen zonder te vervagen of krom te trekken.
  • Thermische en geluidsisolatie: Naast de bescherming van de bouwconstructie tegen slecht weer, helpt een metalen bekleding ook de thermische en akoestische isolatie ervan te verbeteren dankzij de meerlaagse samenstelling (metaal + isolatie).
  • Esthetiek: Met zijn meerdere beschikbare afwerkingen en texturen biedt metalen bekleding een grote vrijheid in architectonische aanpassingen en geeft het gebouw een moderne en verfijnde stijl.

Nadelen van metalen bekleding

echter, de metalen bekleding heeft ook enkele nadelen waarmee u rekening moet houden voordat u uw keuze maakt:

  • De kosten : Hoewel de prijzen kunnen variëren afhankelijk van de gekozen materialen en afwerkingen, blijft metalen bekleding over het algemeen duurder dan andere oplossingen voor buitenbekleding (houten bekleding, PVC).
  • De installatie: de installatie van metalen bekleding vereist de tussenkomst van een gekwalificeerde en ervaren professional om te garanderen dat de installatie voldoet aan de huidige normen en een perfecte waterdichtheid van het gebouw.
Lire également :  Latabledarc.com: Ontdek uw One-Stop-Shop voor Arcopal Servies en Tafelgerei

De verschillende mogelijkheden voor metalen bekleding

Er zijn verschillende soorten metalen bekleding, die zich met name onderscheiden door hun materiaal, hun dikte of zelfs hun bevestigingssysteem:

  • Gegalvaniseerde stalen bekleding: bestaande uit een laag staal bedekt met een dunne laag zink, biedt dit type bekleding een uitstekende corrosieweerstand. Het is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen (gelakt, geanodiseerd) en texturen (glad, gegolfd).
  • Aluminium bekleding: licht en roestvrij, aluminium is een ideaal materiaal voor gevels die worden blootgesteld aan slecht weer. Bovendien biedt het een grote verscheidenheid aan kleuren dankzij het anodisatieproces.
  • Composiet- of sandwichbekleding: Deze bekledingen zijn samengesteld uit twee metalen platen gescheiden door een thermische isolator (polyurethaan of polystyreen) en bieden uitstekende energie- en akoestische prestaties.
  • Bevestigingssystemen: de keuze van het bevestigingssysteem zal afhangen van de technische (ventilatie, waterdichting) en esthetische (uiterlijk van de voegen) beperkingen van het project. Wij maken vooral onderscheid tussen zichtbare bevestigingen (schroeven, klinknagels) en verborgen bevestigingen (nieten, in elkaar grijpen).

Conclusie

Kortom, de metalen bekleding is een buitenbekledingsoplossing die zowel efficiënt als esthetisch is voor gebouwen. Het biedt duurzame bescherming tegen slecht weer en een ruime keuze aan architecturale opties en vertegenwoordigt een waardevolle investering ondanks de hogere kosten dan andere alternatieven. Aarzel niet om een ​​professional te raadplegen voor advies dat is aangepast aan uw project en profiteer van een professionele installatie.